Bunları Biliyor Muydunuz? |
|
|
|
Bunları Biliyor Muydunuz? » Geleneksel Mangal Kömürü Üretimi |
|
|
Torluk olarak adlandırılan ocaklar kullanılır. Genç, sert ağaö odunları dikine istiflenerek kümbet (genelde paraboloit) şeklinde ocak oluşturulur. üzeri toprak ve yapraktan oluşan murca ile kapatılır. Torluk orta bölgesinde sırıklarla oluşturulan baca üstten ateşlenir. Ateş üst bölgeden alta doğru taşınarak torluktaki odunlar kömürleştirilir. üretim ve soğutma hava şartlarına bağlı olarak 18-20 gün sürer. Sonrasında torluk üzerindeki murca kaldırılır, mangal kömürü toplanır. üretimi; çırak-usta evrimini yaşayan kişiler tarafından yapılır. Deneyim gerektiren bir iştir. |
|
|